Історія шовку: від появи до сьогодення

История шелка: от создания до наших дней


Красу та унікальність натурального шовку важко переоцінити. Цей матеріал - немов дотик до чаклунства та розкоші. Він завжди був у зоні уваги королів та вельмож, служив валютою та засобом дипломатії, причиною розквіту та занепаду імперій.

Історія натурального шовку - це історія величі та магії, тріумфу та розкоші, та неймовірної популярності. Щоб зрозуміти причину цього феномена, давайте розглянемо його історію, від створення до використання у житті.

Початок історії натурального шовку

Тканину винайшли в Китаї близько 5000 років тому і виготовляли її з коконів шовкопряда, які залишали метелики, що вилупилися. Той матеріал лише трохи нагадував сучасний шовк, т.к. був грубіший і менш міцний.

Шовк у тому вигляді, в якому ми його знаємо, з'явився приблизно 2500 р. до н.е. За легендою, 14-річна дружина імператора Хуан Ді, прекрасна Лей Цзу, пила чай під тутовим деревом, коли в нього впав кокон шовкопряда. Під впливом тепла він почав швидко розмотуватися, і з чаші імператриця виловила вже довгу нитку, яку показала чоловікові.

Імператов був уражений м'якістю, гладкістю та міцністю волокна, і тут же доручив дружині розмочити ще кокони та зіткати з них матерію. Так, за легендою, з'явився шовк. Але, як і належить міфам, ця історія - лише частина правди.

История про натуральный шелк, легенда Лэй Цзу


Історія шовку у Стародавньому Китаї

Насправді молода імператриця не могла бути першовідкривачем шовку - його вже виробляли до її правління. Але звання Матері Тутового Шовкопряда імператриця отримала не дарма: швидше за все, саме вона виявила, що під впливом тепла кокон шовкопряда розмотується без розриву нитки, що суттєво покращило міцність тканини та її зовнішній вигляд.

Лей Цзу також удосконалила ткацький верстат, налагодивши виробництво нової матерії. З шовкової нитки тепер виготовляли одяг, папір і волосінь, і, до винаходу в 1881 першої штучної тканини, китайський шовк вважався найкрасивішим і зносостійким матеріалом у світі.

Секрет виробництва шовку зберігався в найсуворішій таємниці, і будь-які спроби розкрити його або вивезти гусениць за межі країни каралися стратою. І лише у 552 році, завдяки хитрощі Візантійського імператора Юстиніана, яйця шовкопряда та технологія виробництва потрапили до Європи, і далі до країн Азії та Африки.

У Стародавньому Китаї вперше починали використовувати шовк як грошову одиницю. З його допомогою навіть “захищали межі” - відкуповувалися ним від кочівників, щоб ті не робили набіги. Воюючі кочові племена дуже цінували матерію за дві функції: тепло та захист. У першому випадку одяг із шовку, який одягався під кольчуги, приймав температуру тіла та зігрівав його протягом тривалого часу. У другому випадку – якщо стріла ворога пробивала кольчугу - шовк завдяки своїй унікальній міцності утримувала її від прямого контакту з тілом.

История шелка в Древнем Китае

 

Історія Великого шовкового шляху

Досить швидко китайці зрозуміли, що не лише кочівники, а й західні сусіди готові змінювати безліч корисних речей: арабських скакунів, спеції, скло, пурпур та інші барвники - на шовкову тканину. І через Азію, у бік Римської імперії, потяглася торгова магістраль довжиною понад 12 000 км - Великий шовковий шлях.

Система караванних дорога для торгівлі шовком, прянощами та золотом проходила через країни Середньої Азії, Казахстану та Країн Близького сходу, та проіснувала з 3 століття до нашої ери до 14 століття включно.

Дивно, але китайські купці ніколи не проходили цей комерційний коридор“повністю. На протяжності всього шовкового шляху розташовувалися своєрідні бази, на яких товар змінювався і вирушав у караванах далі, наступного “перекупника”. Ці бази і стали однією з головних “заслуг” магістралі - на їхньому місці розвивалися поселення, торгівля шовком ставала стимулом розвитку азіатських та європейських міст.

История шелка - Великий Шелковый Путь

 

Історія розквіт шовку під час Римської імперії

Шовковий шлях зв'язав дві найбільші імперії: Римську та Китайську. Римляни, які до цього шили одяг переважно з вовни, захопилися ніжною тканиною. Шовкові тоги носили чоловіки та жінки, причому останні в них виглядали настільки спокусливо, що жіночі тоги навіть намагалися законодавчо заборонити.

Як і в Китаї, одяг із шовку був знаком приналежності до певного стану. На батьківщині шовку відзнакою служила вишивка: на ранг військових вказували зображення хижаків, у чиновників - птахів. Римляни взяли за основу колір. Пурпурні тоги виготовляли лише для Цезаря та других людей держави, шляхетним вважався фіолетовий відтінок та золотий.

Найтонші шовкові нитки так щільно сплели дві найбільші держави, що коли занепав Рим, те саме сталося і з китайською імперією: намагаючись вирішити внутрішні проблеми, Китай “закрився” на кілька століть і Великий шовковий шлях майже припинив своє існування.

Одеяние римлянок в одежду из шелка


Історія шовк середньовічної Європи

Період воєн на суші - Чингісхан, експансія Османської імперії, Хрестові походи - змусили торговців шукати альтернативні способи доставки матерії. Завдяки цьому з'явилися перші морські шляхи з Китаю. На початку 14 століття натуральний шовк дістався Європи і підкорив її. Матеріалу потрібно все більше, і незабаром постало питання про його виробництво.

Першими шовк виготовили в Італії, звідти тканина поширювалася Європою. Вельможі закуповували її в таких кількостях, що французький король, бажаючи заощадити, переманив до себе кілька італійських майстрів і організував у Рені артілі ткачів, а в Провансі - тутову ферму. Шовкоткацтво стимулювало технічний прогрес: ткачі постійно вдосконалювали верстати та методи виробництва.

Обидві країни покривали потреби європейців у шовку до середини 19 століття, поки чума не винищила шовкопряда та шовковики в Європі. З того часу Італія та Франція більше не виробляють шовк, а відкриття Суецького каналу повернуло на ринок Китай та Японію.


Натуральний шовк та промислова революція

У 18-19 століттях буржуазія відмовляється від химерного вбрання і зростає виробництво бавовни, а на початку 20 століття поява нових технологій і бажання створити дешевшу альтернативу шовку призводить до винаходу нейлону. Здавалося б, домінуванню шовку настав кінець. Але немає! Матеріал не лише вижив - він став переможцем.

Легку та міцну матерію з бактерицидними властивостями взяла на озброєння армія: з шовку почали робити парашути. А для пілотів відшивали знамениті білі шовкові шарфи, і це був не звичайний аксесуар. Справа в тому, що в перших літаках не було датчиків і доводилося постійно крутити головою, щоб побачити супротивника. На відміну від грубої форменої тканини, шовк не натирав шию та зберігав тепло.

Автоматизація ткацьких верстатів спростила процес вишивки та знизила вартість тканини без шкоди її красі. Шовк знову став бажаним. Незважаючи на появу штучних та синтетичних аналогів, натуральний шовк не втратив своєї популярності, т.к. мав не тільки красу, а й низку унікальних особливостей.

Шелковый шарф в авиации


Натуральний шовк у сучасний час

Сьогодні шовк застосовується в різних сферах. Його нитки використовують у медицині, ними зміцнюють автомобільні чохли. Тканину застосовують, як термозахисний матеріал, в електроніці та при виробництві мембран. На шовкових полотнах створюються витвори мистецтва.

Але, в першу чергу з натурального шовку шиють чудовий одяг, постільну та спідню білизну, домашній текстиль. Цей матеріал і в 21 столітті вважається елітним, він також популярний серед тих, хто цінує якість і комфорт. На сьогоднішній день лідерами виробництва натурального шовку є Китай, Індія та Таїланд. У цих країнах створюються чудові різновиди матеріалу з насиченими відтінками, різною щільністю та розкішним блиском.

одежда из натурального шелка сегодня

 

Висновок

Історія натурального шовку налічує понад 3т років, і протягом усього цього часу матеріал привертав до себе дедалі більше уваги. Гарний, м'який, вишуканий, міцний та надійний – його носили найсильніші покровителі свого часу. Він використовувався у ролі валюти та поєднував торговими нитками континенти. І по сьогодні користуються великою популярністю серед поціновувачів якісних і розкішних матеріалів.

Інтернет-магазин Relish.com.ua пропонуємо домашній одяг та нічну білизну з шовку відомого європейського бренду Mia-Mia та українських брендів Silk Kiss та Felena. У каталозі магазину представлені витончені та вишукані нічні сорочки, піжами та халати з натурального шовку, в яких почуватиметеся королевою завжди і в будь-якій обстановці. А професійні консультанти, швидка доставка та подарункова упаковка зроблять процес покупки для вас швидким, цікавим, приємним та пам'ятним.