Натуральний шовк: властивості та переваги тканини

Натуральный шелк: свойства, преимущества и недостатки ткани

Натуральний шовк - єдина тканина, легенди про яку складали з її появи. Вишукана, розкішна та витончена, вона відразу ж стала “текстильним золотом”, з неї шили одяг для аристократів та королівських особин. Навіть сьогодні шовк актуальний і його популярність постійно зростає. Причина - неймовірна краса та унікальні властивості натурального шовку, про які й йтиметься у цій статті.

Хімічний склад натурального шовку

Усі переваги та особливості натурального шовку, про які ми розповімо нижче, зумовлені його унікальним хімічним складом. Тканина виготовляється з волокон кокона шовковичного шовкопряда і має повністю органічне походження. Будова волокна на 90% збігається з будовою людського волосся і складається з:

  • амінокислот - приблизно 18%
  • білка серицину - 40%
  • білка фіброїну - 80%

Такий склад робить волокно ніжним, гладким і водночас міцним. Він наділяє шовк такими незвичайними властивостями, які приносять їй звання унікальної тканини у світі текстилю.

Преимущества натурального шелка

 

Переваги натурального шовку

Ми знаємо натуральний шовк, як розкішну і дорогу тканину, але це лише вершина айсберга. Матеріал має низку унікальних переваг і саме вони, а не лише краса, визначають його цінність.

  1. Комфорт. Шовк дарує неймовірно приємні тактильні відчуття, він м'яко струмує і ковзає, підкреслюючи наші вигини. Ефект ковзання по тілу досягається за рахунок гладкої поверхні нитки та допомагає сформувати максимально спокусливий та привабливий силует. Крім того, шовк, як ми писали, майже ідентичний людському волоссю, і наша шкіра розпізнає матеріал, як “свого”. Ось чому нам так приємно носити одяг із натурального шовку, він викликає лише позитивні відчуття.
  2. Терморегуляція. Білизна з шовку дуже швидко приймає температуру тіла, тому в ній завжди тепло та зручно. Крім цього, здатність шовку до терморегуляції робить його всесезонною тканиною і найкращим матеріалом для домашнього одягу. У піжамі з натурального шовку ви почуваєтеся комфортно за будь-якої температури і завжди виглядаєте по-королівськи розкішно.
  3. Гігроскопічність. Ще одна перевага натурального шовку - здатність швидко випаровувати вологу. У нічній білизні з цієї тканини піт випаровується миттєво. Шовк вбирає до 30% вологи від власної ваги і залишається сухим. Саме тому шовковий одяг завжди виглядає розкішно і на ньому майже непомітні сліди поту.
  4. Повітропроникність. Натуральний шовк чудово “дихає”. Матеріал добре пропускає повітря, тому в нічнушці з натурального шовку комфортно за будь-якої температури. Прекрасна повітропроникність зробила шовк найоптимальнішою тканиною для виробництва постільних речей, дитячих речей та спідньої білизни.
  5. Гіпоалергенність. Матеріал не викликає алергічних реакцій і має унікальну гігієнічну властивість: тканина захищає від атак вошей, пилових кліщів та інших патогенних організмів. Шовк легко очищається та не вбирає сторонні запахи, на ньому не затримується пил. Всі ці властивості роблять його найбільш підходящим для людей, які страждають на алергію, екзему або псоріаз, саме тому шовк ідеально підходить для виготовлення постільної, нижньої та нічної білизни.
  6. Регенерація. Через великий вміст амінокислот шовк благотворно впливає на шкіру: заспокоює, не дає шкірі пересихати, а в спекотний час - вбирає і виводить піт. Вважається навіть, що тривала взаємодія із шовковою тканиною запускає процес регенерації епідермісу. А це, у свою чергу, зменшує і попереджає зморшки, робить обличчя сяючим, гладким і чистим. Як натуральний шовк
  7. Не електризується. Особлива властивість, за яку дуже цінується тканина: шовк не електризується і не прилипає до тіла, завдяки чому будь-який одяг завжди виглядає акуратно. Сукня, спідниця або халат з натурального шовку створюють силует, що струмує, а на шовковій постільній білизні вам завжди буде комфортно.

Особенности натурального шелка

 

Особливості натурального шовку

За красу, чистоту та міцність шовк високо цінується вже понад 5000 років. Але це ще далеко не всі його дивовижні якості! Матеріал має низку неймовірних властивостей, завдяки яким вважається справжнім унікумом у світі елітних тканин.

Унікальний блиск

“Візитна картка” натурального шовку - переливи. Саме вони формують його неповторний шарм та королівський вигляд. Тепле мерехтіння забезпечує трикутний переріз волокна: потрапляючи на нього, світло переломлюється, як у призмі та забарвлюється різними відтінками. Натуральний шовк має досконалу красу, тому, як правило, не потребує додаткового декору камінням, стразами або паєтками. Його може прикрасити тільки ще одна унікальна тканина - найтонше мереживо.

Неймовірна міцність

Шовк виглядає витончено, при цьому тканина дуже міцна - волокно кокона таке ж міцне, як і сталевий дріт аналогічної товщини. Тканина стійка до дії кислот та спирту, її досить важко випадково порвати. На матеріал практично не діє час і при правильному догляді навіть через 50-70 років він виглядає як новий.

Еластичність

При винятковій міцності, матеріал здатний тягтися. Шовк розтягується на 20% і потім повертається у початкове становище. І це ще одна дивовижна властивість натурального шовку, адже більшість тканин при регулярному розтягуванні ніколи не повертаються в початковий стан.

Недостатки натурального шелка

 

Недоліки натурального шовку

Здавалося б, натуральний шовк - ідеальна тканина. Але навіть цей матеріал має особливості, про які варто знати, якщо ви маєте намір купити домашній одяг з шовку.

  • Натуральний шовк не любить сонце. Матеріал під прямим впливом ультрафіолетових променів втрачає свою міцність і стає крихким, тому сушити потрібно лише в тіні чи приміщенні.
  • На тканині залишаються сліди води. Не варто бризкати на шовковий одяг духами, дезодорантом або іншими препаратами, що містять алкоголь - на тканині залишаться плями. Також, на матеріалі можуть залишитися помітні сліди від бризок напою чи лаку для волосся.
  • Потрібний дбайливий догляд. Шовковий одяг потребує особливого догляду: тільки ручне прання, ніякого віджиму, а гладити можна лише злегка нагрітою праскою.

Натуральний шовк, як і будь-яка інша дорога річ, потребує дбайливого догляду та ставлення до себе. Але, повірте, вона того варта! І радуватиме своїми унікальними властивостями та розкішним виглядом протягом багатьох років!

Висновок

Натуральний шовк - це втілення стилю, комфорту та розкоші у світі одягу. Матеріал має масу переваг: він “дихає”, підлаштовується під температуру тіла, не викликає алергії, не дратує шкіру і має бактерицидні властивості. Шовк не електризується, струмує тілом, відмінно драпірується і м'яко підкреслює кожен вигин. У будь-якому виробі з натурального шовку ви завжди виглядатимете неперевершено і відчуватимете 100% комфорт.

Підібрати ідеальний варіант домашнього одягу або нічної білизни із натурального шовку ви можете в інтернет-магазин Relish.com.ua. У каталозі представлений широкий вибір моделей таких відомих брендів як Mia-Mia, Silk Kiss і Felena. Консультанти магазину з радістю допоможуть підібрати вибрати модель під будь-який ваш запит та максимально швидко отруїти Ваше замовлення!