Правила здорового сну чи як висипатися щодня

Більшість свого життя ми проводимо саме уві сні. Однак далеко не всі знають, як спати правильно, щоб організм отримував повноцінний відпочинок. То що потрібно знати про сон і як спати з користю?

Скільки потрібно спати, щоб виспатися

Усі вчені одноголосно сходяться на думці, що для дорослої людини нормальний сон має тривати щонайменше 7-9 годин. Недосипання може призвести до негативних наслідків для здоров'я та організму в цілому.

Існує також певна кількість людей, яких відносять до «короткоспячих» та «довгосплячих». Завдяки особливостям свого організму вони можуть спати 5 годин або більше 10 годин. Однак у сучасності існують дослідження, які доводять, що регулярний недосип чи навіть пересип знижують тривалість життя.

Оптимальное время для сна

Основні правила здорового сну

Щоб відпочинок вночі був справді корисним та наповнював енергією, запам'ятайте кілька правил:

  1. У другій половині дня не приймайте напої, які містять кофеїн.
  2. Відмовтеся від сигарет, особливо протягом вечірнього часу.
  3. Використовуйте спальню тільки для сну, не перетворюючи її на робочий кабінет або ігрову зону.
  4. Лягайте в ліжко приблизно в один і той же час щодня.
  5. Не вживайте важкої їжі за кілька годин до сну.
  6. Лягайте в ліжко до 23 годин, тому організм зможе відпочити більше.
  7. Засинайте у повній тиші, ліквідувавши будь-який шум у кімнаті або використовуючи беруші.
  8. Перед сном можна приймати теплий, не холодний душ або ванну.
  9. Не забувайте вимикати в кімнаті світло, щоб сон не був поверховим.
  10. Виберіть правильне спальне місце – в міру м'яке та жорстке одночасно.

І, звичайно ж, не одягайте в ліжко важкі та теплі речі. Віддайте перевагу легким та комфортним спальним комплектам – нічнушці жіночій, жіночій піжамі або чоловічій піжамі, які доступні у нашому магазині.

Як почати швидко засинати

Якщо вам знайома проблема, коли ви лягаєте в ліжко і довго не можете заснути, повертаючись з боку в бік –, значить необхідно привчити себе до правильного образу і ритму життя.

Спробуйте завжди засипати в той самий час, що дозволить організму швидко звикнути і адаптуватися до режиму. У випадку, якщо ваш режим знаходиться в збої, і ви не досипаєте вночі – приляжте відпочити в обід, але не більше ніж на годину. Це допоможе відновити сили, проте надто тривалий обідній сон також не рекомендований.

Використовуйте певні прийоми та методики для розслаблення. Ведіть щоденник, залишаючи там свої думки, а також проводьте останні кілька годин перед сном без ноутбука, телефону та перегляду фільмів/серіалів. Замініть це легкою музикою чи читанням книги.

Правильні пози для сну

Найправильнішим становищем для сну вважається поза на спині. Вона дозволяє якісно розслабитись, зменшити навантаження на внутрішні органи. Крім того, це дозволяє уникнути появи зморшок на обличчі, оскільки шкіра більше не контактує з подушкою.

Сон на боці – також чудова ідея. Він дозволяє підтримувати природний вигин хребта, дозволяючи розслабити м'язи спини. Однак не кладіть руки під подушку, адже це погіршить кровообіг.

Ніколи не практикуйте сон на животі. Необхідність повертати голову на бік у такій позі значно погіршує кровообіг. Крім того, це зайве навантаження на грудну клітину, суглоби та м'язи, погіршується положення хребта та з'являється біль у спині.

Правильные позы для сна

Висновок

Сон – важлива складова нашого життя, від якості якого залежатиме наш стан та самопочуття. Тому так важливо навчитися засипати правильно та робити це з максимальною користю.

А щоб дійсно спати з комфортом і залишатися на стилі – скористайтеся домашнім одягом від інтернет-магазину Relish!