Як часто потрібно прати піжаму: поради експертів

Ми цінуємо піжаму за затишок, який вона дарує у прохолодні дні та як зручний домашній одяг. Ця річ для багатьох стала частиною повсякденного життя і ми хочемо, щоб вона радувала нас свіжістю та якістю якомога довше.

Для того щоб піжама зберігала свій первісний вигляд, необхідний правильний догляд, зокрема – грамотне прання. У статті ми розповімо про те, як правильно прати піжаму, які засоби та режими вибирати, щоб підтримувати її у відмінному стані.

Как часто стирать пижаму: советы экспертов

Як часто потрібно прати піжаму?

Піжама вважається нижньою білизною, тому, згідно з правилами, потребує щоденного прання. Але, на практиці мало хто так робить - більшість людей стирають лише тоді, коли з'явилися сліди забруднень. Який варіант правильний? Насправді істина посередині: кількість прань для кожної піжами індивідуальна і залежить від таких факторів:

1. Склад матеріалу

Синтетичні та натуральні тканини забруднюються з різною швидкістю. Бавовна, шовк, бамбук, байка добре дихають, тіло в них менше потіє. Відповідно, піжами з натуральних матеріалів забруднюються довше і потребують прання, в середньому, раз 3-5 днів. Штучна тканина гірше пропускає повітря, за рахунок чого на ній швидше накопичується жир і себум, що омертвів. Більше того, нейлон, еластан та поліестер, як магніти, притягують пил, що прискорює процес забруднення. Саме тому піжами з цих тканин бажано прати не рідше одного разу на 2-3 дні.

Порада експерта: “ Бажаєте зменшити частоту прання піжами? Не складайте її вранці у шафу або під подушку (особливо це стосується дитячого одягу), а краще провітріть. Так ви очистите тканину від твердих частинок, з одягу зникне характерний запах

2. Температура повітря

У спекотному приміщенні або в теплу погоду ми потіємо більше, тому наша піжама потребує частішого прання. Особливо актуально це жирного типу шкіри: при високій температурі інтенсивно виділяється шкірна олія, надлишок якої призводить до алергії та неприємних відчуттів. Ми радимо у спеку скорочувати перерву між праннями до 1-2 днів.

3. Особиста гігієна

Чим частіше ми приймаємо душ, тим менше тілесних виділень виявляється на тканині, і ми можемо збільшити проміжок між праннями - до 5-7 днів. Але, і в цьому правилі є виняток: якщо у вас жирний тип шкіри або ви сильно потієте під час сну, частоту прань слід збільшити, особливо якщо в приміщенні висока температура.

Как часто нужно стирать пижаму

Чому так важливо часто прати піжаму?

Ми проводимо в піжамі щодня щонайменше 6-8 годин і часто носимо її, як перший шар одягу. Звичайно, всі шкірні виділення:

  • краплі поту;
  • косметичні та органічні олії;
  • омертвілий себум у кількості 300 000 - 400 000 клітин 
  • щодня залишаються на тканині. Вони накопичуються і виявляються потенційними рознощиками бактерій причиною неприємного запаху.

А якщо ви носите піжаму як домашній одяг, то до цих “неприємностей” додаються ще й частинки їжі, миючих засобів, пил і т.д. Разом з піжамою вони “укладаються” під ковдру на кілька годин і опиняються на шкірі. В результаті викликають алергію, роздратування або прищі. Саме тому піжаму радять прати частіше, ніж звичайний домашній одяг і не складати його до загального білизняного відділу.

Порада експерта: “Піжами з “ніжних” тканин краще прати окремо від важких матеріалів: джинси, махри тощо, щоб уникнути передчасного стирання. Якщо ж у вас не вдається запустити окреме прання, обов'язково використовуйте захисний мішок - він не дасть стикатися ніжному та щільному одязі.”

Як правильно прати піжаму?

Для того, щоб ваша піжама довго виглядала, як у день покупки, важливо правильно її прати. Для цього потрібно вивчити інформацію на етикетці та дотримуватись правил для різних тканин та виробів:

  1. Шовк та атлас бажано прати руками у прохолодній воді, не віджимаючи.
  2. Фланель при пранні слід вивертати навиворіт.
  3. Міцну бавовну та бамбук можна прати в машинці або в гарячій воді, але не перевищувати температурний режим, вказаний на бирці.

Сушити піжаму краще у спеціальній машинці - тканина буде м'якшою, ніж при сушінні на повітрі. При автоматичному пранні потрібно вибирати щадний режим та використовувати м'які миючі засоби.

Как правильно стирать пижаму

Яку піжаму краще вибрати для сну?

При виборі піжами звертайте увагу на тканину та її властивості - від цього залежатиме ваш комфорт і довговічність речі. Шовк , атлас виглядають чудово та ідеальні для спекотних ночей у всіх сенсах цього слова. Однак вони вимагатимуть делікатного догляду і не підходять для прохолодних температур.

Міцні, дихаючі, практично універсальні піжами з бавовни та бамбука ідеальні, якщо ви використовуєте їх для сну та як одяг для дому. Вони підходять під будь-який температурний режим, т.к. добре проводять повітря, прості у догляді, легко переносять часте прання.

Для любительок теплих та затишних дрібничок ми радимо придбати байкову піжаму. Відмінний натуральний матеріал, який приємний до тіла та добре проводить повітря. У байку тепло та комфортно, це міцна та довговічна тканина. У плюшевих, флісових та махрових моделях ви теж швидко зігрієтесь. Однак, враховуйте потрібно врахувати, що ці матеріали погано “дихають” і можуть викликати дискомфорт при тривалому та частому носінні.

Продумайте один раз, яка саме піжама вам потрібна, вивчіть тканину та її властивості. І тоді комфортний, а головне здоровий сон вам буде забезпечений.

Висновок

Піжама – один з найпопулярніших предметів гардеробу, особливо в холодну пору року. Цей одяг ми використовуємо для дому та сну, цінуємо за універсальність та комфорт. І, природно, хочемо, щоб якомога довше вона залишалася свіжою та красивою. Що для цього потрібно зробити? Підібрати правильний режим прання: якщо ви щовечора приймаєте душ і спите за комфортної температури, достатньо робити це раз на 3-5 днів. А ось про щоденне прання варто задуматися тим, хто має високу температуру в кімнаті або жирний тип шкіри.

Для того щоб піжама не розтягнулася від частих прань і не втратила колір, потрібно користуватися засобами, що щадять, делікатними режимами прання. А ще краще, придбати 2-3 комплекти та періодично їх міняти. В інтернет-магазині домашнього одягу relish.com.ua представлений великий вибір жіночих, дитячих та чоловічих піж від найкращих виробників України та Європи. У нас ви зможете підібрати ідеальну піжаму, дізнатися про всі нюанси догляду за нею, і насолоджуватися комфортом під час відпочинку. Подбайте про свій сон, вибираючи якісні та зручні піжами з нашого асортименту.