Як відрізнити натуральний шовк від штучного

Натуральний шовк розкішно виглядає, наголошує на перевагах, підлаштовується під температуру тіла, десятиліттями зберігає свою цілісність і красу. Саме через ці властивості тканина цінується досить високо, але тільки якщо вона справжня. Існує безліч методів визначити підробку: від підпалу нитки до перевірки блиском. Одні можна використовувати в магазині за допомогою інших – точно перевірити на справжність будинку. У цій статті ми розглянемо та з'ясуємо, як відрізнити натуральний шовк від штучного у будь-якій ситуації.

Як відрізнити натуральний шовк від штучного у магазині

Безумовно, у магазині вам ніхто не дозволить підпалювати шовковий одяг, як і куштувати його на розрив. Але навіть під суворим поглядом продавця, ви можете візуально і навпомацки відрізнити натуральний шовк від штучного.

Внимательно изучаем ярлык изделия

 

1. Звертаємо увагу на ціну

Натуральний шовк ніколи не коштує дешево! Чому? Для виробництва шовку потрібна велика кількість коконів та волокна. Приклад: для виробництва 8-9 кг. шовкових ниток потрібно щонайменше 100 кг. коконів шовкопряда. Волокна видобуваються та фарбуються вручну, що додатково збільшує вартість тканини. Саме тому середня ціна звичайного шовку — близько 10$/метр, а тканину від відомих дизайнерів продають від 100$ за метр і вище.

2. Уважно вивчаємо ярлик

На будь-якому виробі з натурального шовку, неважливо, піжама це або вечірня сукня, завжди вказується відсотковий вміст волокон і навіть ступінь його органічності. Наприклад, на деяких фермах застосовують гормони для прискорення росту шовкопряда, а дерева обробляють пестицидами. Такий шовк, хоч і натуральний, коштує дешевше за необроблений. У першому випадку тканина маркується на бирці “100% шовк”, у другому “100% органічний шовк”.

Також до категорії натурального шовку відноситься сумішовий шовк, який на 70% складається з натуральних волокон і на 30% - поліестеру або еластану. Ціна на такий виріб дешевша за виріб зі 100% шовкової тканини, але при цьому зберігає всі властивості оригіналу. 

отличаем натуральный шелк от искусственного с помощью складок 

3. Перевіряємо матеріал на складки

Волокна натурального шовку м'якше і еластичніше штучних, тому вони швидко розпрямляються, за рахунок чого складки на одязі майже не видно. Штучні, більш жорсткі та грубі, навпаки, формують видимі заломи, що надає одягу неохайного вигляду. Тому якщо хочете швидко переконатися в натуральності тканини, стисніть її в кулаку на кілька секунд, а потім відпустіть. Бачите явні “зморшки”? Підробка. Слідів немає чи майже непомітні? Шовк справжній можна купувати.

4. Вивчаємо структуру тканини

Натуральний шовк гладкий лише візуально, насправді - це органічна тканина з неоднорідною структурою. Саме тому справжній шовк трохи шорсткий на дотик, а якщо придивитися, можна побачити навіть нерівності в плетінні ниток. Ідеальний глянець характерний для штучної тканини.

внимательно изучаем структуру ткани

 

5. Звертаємо увагу на блиск

Натуральний шовк має особливу будову волокна, завдяки чому іскриться під світлом і часто змінює відтінок, як хамелеон. У штучного шовку - тьмяний холодний блиск, рівний у будь-якому положенні. Бажаєте переконатися, що тримаєте натуральний матеріал? Піднесіть його до вікна та поворухніть. Штучний шовк рівно мерехтітиме білуватим відблиском, натуральний - “вибухне” іскрами теплого світла.

6. Вивчаємо тактильні відчуття

Якщо у ваших руках натуральний шовк, ви не відчуєте прохолоду. Тканина має унікальну властивість — вона миттєво підлаштовується під температуру тіла. Справжній шовк не холодить, він стає вашою другою шкірою, саме тому в речах з нього настільки комфортно. 

как отличить натуральный шелк от искусственного с помощью блеска

 

Як відрізнити натуральний шовк від штучного будинку

У домашніх умовах можна уважніше вивчити виріб із шовку та зрозуміти ступінь її натуральності. Якщо ви ще не придбали річ, радимо не користуватись радикальними методами, а обійтися “лайтовими” варіантами

7. Пробуємо тканину на міцність

Візьміть невелику ділянку тканини або її клапоть і спробуйте розірвати матеріал. Натуральний шовк вдасться порвати насилу, і зробити це зможе тільки досить сильний чоловік або жінка. Міцність шовкової нитки дорівнює міцності дроту аналогічної ширини діаметру.

І ще одна особливість: місце розриву буде рівним тільки у справжньої тканини, а ось на замінників ви побачите рваний край і нитки, що стирчать. 

8. Вивчаємо здатність електризуватись

Справжній шовк - гігроскопічна тканина, тому одяг із нього слабо електризується. З аналогами все навпаки - матеріал сильно липне до тіла, що створює дискомфорт та неохайний зовнішній вигляд. Визначити рівень електризації досить просто: візьміть будь-який пластиковий виріб і потріть його про тканину.

Якщо перед вами справжній шовк, він не липне до тіла. Штучний моментально “пристане” до рук або ніг, викличе неприємні відчуття. Правило працює для будь-якого одягу - домашнього, форменого або ошатного.                                                                                                                       

как отличить натуральный шелк от искусственного методом горения 

Найточніший спосіб відрізнити натуральний шовк від штучного

Цей метод оригінальний, але гарантує 100% достовірний результат. Якщо у вас є можливість ним скористатися - жодної хвилини не сумнівайтеся та застосовуйте. Перевірка гарантовано відповість на ваше запитання і ви зможете переконатися, що у вас справжній скарб - натуральний шовк, а не його аналог.

9. Перевіряємо тканину горінням

Шовк - органічний матеріал, який за складом майже ідентичний людському волоссю. Тому при підпалі натуральної нитки відчувається характерний запах паленої вовни, а попіл можна розтерти між пальцями. Штучна тканина плавитиметься, виділяючи запах горілого пластику або паперу і, в результаті, у вас залишиться обвуглений шматок, який не можна розтерти

10. Проводимо хімічний експеримент

Другий за точністю спосіб перевірити тканину на вміст натуральних волоків – провести експеримент. Для цього потрібно невеликий шматок тканини опустити в 10% розчин лугу та нагріти. Натуральний шовк білкового походження, і тому матеріал повністю розчиняється. Якщо тканина не змінилася –, перед вами штучний аналог. 

 

Чому важливо вміти розрізняти штучний шовк та справжній?

Ціна натурального шовку досить висока, але він коштує своїх грошей: приємний до тіла, не викликає алергії, швидко вбирає вологу. Навіть після багаторазових прань виглядає як новий, а тактильні відчуття, які він дарує, неможливо підробити.

Саме за унікальні властивості шовку, а не лише за його красу ми згодні платити. І щоб не отримати за свої гроші підробку, важливо вміти перевіряти тканину на справжність, а покупки робити тільки в магазинах з надійною репутацією.

Висновок

Справжність шовку можна і потрібно перевіряти, адже ми й наші близькі гідні найкращого. Купуючи шовковий одяг, неважливо, домашній або святковий, приділяйте увагу складу та зовнішньому вигляду тканини, довіртеся своїм тактильним відчуттям. І обов'язково купуйте у перевірених магазинах, адже їхня репутація - у 99.9% випадків гарантія того, що ви отримаєте те, про що давно мріяли.

Інтернет-магазин relish.com.ua пропонує широкий вибір домашнього одягу з натурального шовку. Найбільшою популярністю користуються такі категорії, як шовкові піжами, нічнушки та халати. У кожній картці товару точно вказана інформація про матеріал та склад тканини. Магазин працює з провідними європейськими та українськими брендами, надаючи широкий вибір моделей, фасонів та розмірів, що дозволить залишитися задоволеним покупкою на 100%